αγροτουρισμός

Ο αγροτουρισμός είναι μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσεται σε χώρους μη αστικούς, κυρίως της ευρύτερης περιφέρειας και οι κυρίαρχες μορφές του σε διεθνές επίπεδο, είναι οι διακοπές σε αγροκτήματα και  σε αγροτικά καταλύματα (αγροικίες) που βρίσκονται μέσα στον αγροτικό οικισμό.

Αγροτουριστικές επιχειρήσεις είναι τόσο τα παραδοσιακά καταλύματα, όσο και τα παραδοσιακά εστιατόρια - καφενεία, τα μουσεία, οι δραστηριότητες των συλλόγων και συνεταιρισμών αγροτών, τα επισκέψιμα αγροκτήματα και τα εργαστήρια μεταποίησης, καθώς και τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών φημισμένων τοπικών προϊόντων των αγροτών. Με λίγα λόγια, επιχειρήσεις που προσφέρουν μια γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα, αγροτικές μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας καθώς και παραγωγικές διαδικασίες που σήμερα έχουν εκλείψει.

Ο αγροτουρισμός απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικής τάξης, με την προϋπόθεση να αγαπούν τη φύση, την παράδοση και τις περιηγήσεις και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περάσει ήρεμες διακοπές μέσα στη φύση, έξω από το πλαίσιο του ανεπτυγμένου τουρισμού, μέσα σε ένα φιλόξενο κλίμα που δημιουργεί η ίδια η φύση και οι άνθρωποί της.

Συμβάλλει επίσης στο να γνωρίσει ο επισκέπτης τις αγροτικές περιοχές, τα τοπικά προϊόντα, τις αγροτικές δραστηριότητες, την παραδοσιακή κουζίνα, τα ήθη και έθιμα των ανθρώπων στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο αγροτουρισμός ενισχύει το εισόδημα του επαγγελματία αγρότη με την εκμετάλλευση καταλυμάτων και την τροφοδοσία των επισκεπτών και των καταλυμάτων, με προϊόντα της ντόπιας αγροτικής παραγωγής και της τοπικής λαϊκής τέχνης.

Η Ελλάδα που συνδυάζει ήλιο, βουνό και θάλασσα, με τα τοπία ασύλληπτης ομορφιάς, τους εθνικούς δρυμούς και υδροβιότοπους και τους παραδοσιακούς οικισμούς με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για μία πλατιά ανάπτυξη στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού. 

Το agrodata.gr ενισχύει και αυτή την προσπάθεια, προβάλλοντας δυναμικά τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δείτε αγροτουριστικές Επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα:

info

x